Knäckig toscakaka
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör, smält
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
Toscasmet
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
100 g mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Gör under tiden toscasmeten.
Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, mjöl, mjölk och mandelspån. Rör ihop allt till en smet och låt den sjuda på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då.
Ta ut kakan och bred ut smeten på ytan. Grädda kakan i ytterligare ca 15 min tills toscasmeten fått fin färg.
Testa!!! Älskar vanlig sockerkaka men med detta knäckiga täcke blev den bara ännu bättre! Vet att många gillar toscakaka men har själv aldrig provat så jag slängde ihop en igår då vi skulle få besök av syster och hennes K. Mycket uppskattad blev kakan så jag rekommenderar er att testa! Mumma!
Åh vad gott!